CÉGEKNEK!

KONFERENCIA TEREM,

RENDEZVÉNYHELYSZÍN,

CSAPATÉPÍTÉS

Tovább

Kerti ötletek!
Kerttervezéstől a kertgondozásig. Tovább
Foglaljon online!

image001

MÉZES SAROK

Hogyan lássunk neki kertünk átalakításához?

Ha hozzá akarunk kezdeni kertünk kialakításához először is el kell tüntetni minden: ” majd csak jó lesz az még valamire ” felíratú építési anyagot, törmeléket, kiszáradt fát, és a szomszédtól tíz éve kapott műanyag ajtót. Ha ezzel megvagyunk ássuk vagy rotáljuk fel az egész kertet, istálló trágyával javítsuk fel a talajt.

Ezt a műveletet szoktuk kihagyni, pedig ezt ilyenkor tudjuk igazán hatékonyan megoldani. A későbbi szerves anyag utánpótlás a növények akadályozása miatt sokkal kényelmetelenebb és általában az elhanyagolt területeken a föld is valószínüleg tápanyagszegényebb. A szervesanyag bevitellel szinte minden talajtípus jól jár a későbbiekben erre a legmegfelelőbb időpont nyílván az ősz. Egyébként ha megfigyeljük a növények igényeit, a forgalomban lévő fajták kilencven százalékára az jellemző, hogy jó vízgazdálkodású szerves anyagban gazdag talajt kedvel.

Múlcsozásra a legjobb és legolcsóbb anyag a fakéreggel szemben a törköly / kipréselt szőlőhéj magokkal / amit borvidékeken szüret után szerezhetünk be. Ezzel ha letakarjuk 5-10 cm vastagon a növényeink alatti részeket kevésbé kell öntözni, nem fog gyomosodni és szerves anyaggal is ellátjuk a földet.

Ilyenkor szokott az a hiba történni, hogy szépen elsimítjuk mondván jó egyenes legyen és befüvesítjük az egészet. Ezt ne tegyük mert egy focipályát kapunk és egyébként a fű csak egy része lesz az egésznek, az is lehet hogy egyáltalán nem kell fű ( a fűről majd később ).

Most jött el a halaszthatatlan lépés! Le kell ülni a kert majdani használóival egy kis diskurzust tartani. A kérdés az: Mire szeretnénk a kertet használni? Kinek mire van szüksége?!

Hinta? Homokozó? Nyársaló? Üvegház? Veteményeskert? stb. Alakítsuk ki egyéni stílusunkat, határozzuk meg a növények által határolt teraszokat, utakat, íveket, egyenes szögletes vagy íves elrendezéssel. A határoló íveket irányvonalakat egy locsolótömlő segítségével tehetjük érzékletessé, mellyel kialakíthatjuk a későbbi növényágyak, füves területek burkolt részek széleit, határait. Van egy mondat amit egy könyvben olvastam és szerintem ennek megértése kulcsfontosságú a kert kialakítása szempontjából.

“A vonalak rendet írnak elő, átláthatóságot biztosítanak, elősegítik a kert általános képének a meghatározását, a formák és a tömegek pedig kitöltik a köztük lévő teret.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    
Facebook
Szép kártya elfogadóhely!

szep-kartyak

Erzsébet-utalvány Plusz elfogadóhely

Nyitott Kertek

nyitott kert