CÉGEKNEK!

KONFERENCIA TEREM,

RENDEZVÉNYHELYSZÍN,

CSAPATÉPÍTÉS

Tovább

Kerti ötletek!
Kerttervezéstől a kertgondozásig. Tovább
Foglaljon online!

image001

MÉZES SAROK

Füvesítési kérdések

A fű. Az egységesen szép zöld gyommentes fű minden kertész és kertet szerető ember szíve vágya, létrehozása viszont nem kis feladat, mert következetes meghatározott sorrend szerinti gondozást igényel. Ez a rendszertelenül látogatott üdülőknél, hétvégi házaknál és a hajszolt életmódú kertesház tulajdonosoknál fejtörést okozhat.

Ezért is alakult ki az a mondhatni kertépítési stílus, mely füvet egyáltalán nem alkalmaz helyette geotextília fölé kb. 5 cm vastagságban gömbölyű kavicsokból álló réteget helyez. A geotextília megvéd a gyomosodástól,de az éltető vizet leengedi szivárogni a talajba. Ennél a megoldásnál viszont fontos a szegély létrehozása (pl. gömbfából, élére állított lapos kövekből stb.) a kavicsok szétszóródásának megakadályozása végett. Jól alkalmazható ez a megoldás kis méretű kertekben sok díszfű alkalmazásával, akár egy kiszáradt patakmeder imitálásának szándékával.

De ugye mi füvet szeretnénk!

fű a Green Parkban

Ezt kétféle módon oldhatjuk meg:

Az egyik a vetett fű, a másik a gyepszőnyeg.

A gyepszőnyeg nem más mint előregyártott, gyommentes, kb. 5cm vastagságú tekercsben kapható pázsit. Előnye, hogy lefektetés után azonnal zöld és használható , hátránya az anyag beszerzésének körülményessége és az ára. Én a vetett füvet ajánlom mindenkinek, mert ez házilag könnyen kivitelezhető.

A fű vetésével, előkészítésével nem foglalkozom, inkább az utómunkálatok érdekesek és a szakkönyvekben is kevesebb szó esik róla.Gyakran kérdezik vendégeink: Mitől ilyen szép a fű?Először is nincs csoda fűmag!

A kereskedésekben kapható fűmag keverékek 90%-a kiváló minőségű több fűmagféléből összeállított vetőmag. Javaslatom csupán annyi: magyar nemesítésű magokat pl.: KITE pázsit sport, használjunk a magyar éghajlati viszonyokhoz, ne pedig holland méregdrága magkeveréket. Ebben az esetben a drágább nem biztos, hogy jobb.

A fűnek sok vízre, tápanyagra, rendszeres nyírásra, szellőztetésre, esetleges gyomirtásra van szüksége. A locsolás kulcskérdés, nyáron naponta kétszer kell öntözni, hajnalban és estefelé, ha pedig rövidre nyírt pázsitot szeretnénk akkor nagyon fontos soha ne száradjon ki a talaj felső pár centimétere. Ez különösen a nyári kánikulai időszakban érdekes.

Ha az öntözést megoldottuk, jöhet a tápanyag kérdése. Tavasszal és nyáron nitrogén, ősz felé kevert műtrágya javasolt, 2-3 hetenként egyszerre keveset. Fontos, hogy csak tuti biztos esőzés előtt ejtsük meg ezt a műveletet mert könnyen megég a fű. A mennyiség? Én kb. 5 kg műtrágyát szórok ki egyszerre. Kezdő kertészeknek javaslom vegyenek viaszba mártott spéci fűre való műtrágyát, mert ezekből lassan oldódik ki a nitrogén, így nem okoz olyan könnyen égési sérülést.

Sokan panaszkodnak: tele van lóherével, gyermekláncfűvel stb. a fű. Erre van egy jó módszer a gyomlálás, de van egy félcsodaszer úgy hívják, hogy GYOMSTOP. Mezőgazdasági boltban kapható 2dl- es flakonban folyékony állapotban. Háti permetezőben vízzel keverjük és lefújjuk vele a gyomos füvet, pár nap múlva a gaz kipusztul. Vigyázzunk azonban mert ez nem más mint egy szelektív gyomirtószer, mely a kétszikű növényeket pusztítja, így a fenyők, tuják stb. is károsodnak ha rájuk fújja a szél a permetlevet. Kellő öntözés és víz hatására füvünk meg fog újulni, vagy ezek hiányában ismét visszaáll az eredeti állapot.

Az igazán szép pázsit fenntartásához szükségünk lesz egy gyepszellőztető gépre, mely tulajdonképpen egy elektromos gereblye. Feladata a befilcesedett, bemohásodott túl sűrű füvet levegőhöz juttatni és az elhalt részektől megszabadítani.

gyepszellőztetés, a Green Park Panzió kertjében

Kis mélységű gyepszellőztetést minden második, harmadik fűnyírás után kell végezni, mélyebb szellőztetést ősszel és tavasszal, mikor is fűmag felülvetésével megújítjuk pázsitunkat. Szakkönyvek hengerezést is javasolnak bizonyos esetekben, de szerintem ez egy beállt felület esetén felesleges tömörítés.

A továbbiakban fontos a nyári 5-8 naponkénti fűnyírás. A “nem locsolom annyira mert akkor nagyon gyorsan nő” gyakran mondott mondat ugyan, de nem az üde pázsit receptje. Locsoljuk csak mintha vízi növény lenne. Ősz felé mikor lanyhul a természet iránti érdeklődésünk van egy típus hibánk: az első fagyok eredményeként lehulló faleveleket nem gereblyézzük össze, pedig a tavaszi ébredésnek az a záloga, hogy a hó alatt a fű ne rohadjon be és ne fertőződjön különféle gombák által, melyet a rothadó növényi alkatrészek okoznak.

A jelszó tehát: tartsuk tisztán füvünket télen is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    
Facebook
Szép kártya elfogadóhely!

szep-kartyak

Erzsébet-utalvány Plusz elfogadóhely

Nyitott Kertek

nyitott kert